Inredningen på Särös Villa Gövik

Särös Villa Gövik inreddes väldigt exklusivt och präglades mycket av James och Alice Keillers stora intresse för kinesiskt porslin.

Inredningsbilderna är från familjens privata album och inredningen beskrivs under respektive bild. Bilderna är fotograferade efter tillbyggnaden 1939.

Göviks utformning efter 1939
Göviks utformning efter 1939.

Verandan

Verandan som var vardagsrummet i ordets rätta bemärkelse då den användes varje dag som allrum. Till vänster ser man skrivbordet där Gustaf V signerade dokument, på spishyllan står några kinesiska figurer och i högra hörnet ser man kungens konseljstol i rotting som var vit med gröna inslag i olika nyanser.

Stora salongen

Villa Gövik Särö, stora salongen
Övre delen av salongen med kinesiska räcken och parkettgolv från Avenyn 4. Vid bortre väggen ser man bord och speglar tillverkade på slutet av 1600-talet av Burchard Precht, tysk-svensk bildhuggare, möbelsnickare och ornamentskulptör. Gobelängen var vävd i Italien efter ett Michelangelomotiv och de två stora kinesiska urnorna tillhörde de s.k. Dragonvaserna med ursprung från August den Starkes samlingar i Dresden. Urnorna är från Kangxi-perioden 1644 – 1722.
Villa Gövik Särö, stora salongen
Stora salongen från en annan vinkel, fotograferad från den övre delen. Större delen av salongen var nedsänkt. Till vänster står en tysk byrå från Augsburg med ett porträtt av Alexander Keiller ovanför och ett porträtt av Louise Wijk till höger om spisen. På spishyllan står en Guanyin, i den kinesiska mytologin en gudinna som anses vara kvinnor och barns beskyddare. Stora salongen användes endast vid speciella större tillställningar.

Lilla Salongen

Villa Gövik Särö, lilla salongen
Lilla Salongen låg mellan matsalen och verandan. I taket fanns en specialbeställd armatur från Orrefors. Tavlan i bakgrunden hette ”Flickan med lyran” då hon vilar sitt huvud på en lyra. Som i alla rum fanns det kinesiskt porslin – bokhyllan till höger är belamrad.

Matsalen

Matsalen var utrustad med ett fantastiskt mahognybord som kunde förstoras och anpassas för kungamiddagarna. Takkronorna var designade av Simon Gate och tillverkade på Orrefors bruk.

0 kommentarer