
Lyckan,Särö. Pennteckning av tobaksfabrikören Adolph Prytz 1869.
Lantbrukets behov styrde den dagliga verksamheten under Säteritiden. Människornas arbete och liv påverkade landskap och växter. Här kan du läsa om några spår i landskapet som vittnar om den tiden.
Särös gamla ädellövträd är ett resultat av äldre tiders medvetet ordnande och planterande. I äldre tid samsades träd och buskar i ängen för att gynna växtligheten och ge material för lantbrukets behov av olika nyttoföremål. Med tiden blev det attraktivt att bygga hus i en äkta löväng. När villabebyggelsen växte fram placerades därför husen ofta i den gamla ängsmarken där träden nu förskönade villornas trädgårdar. De nya fastighetsägarna fortsatte skötseln av träden och marken vilket gett den rika floran möjlighet att leva vidare.

Åleviksvägen, vägen till Särö station.
I ängen
Den gamla ängs- och slåttermarken var samlad i framförallt det Gamla gärdet öster om säteribyggnaden. Gräs och örter slogs för hand med lie eller skära och höet formades till små stackar. Marken var ganska bördig och gav en avkastning var cirka 7- 800 stackar hö per år. Det som fick växa i ängen var noga utvalt. För att gynna tillväxten av gräs och örter för hö och ett visst bete krävdes en jämn balans mellan skugga och sol, vilket åstadkoms med en varierad blandning av träd och buskar i ängen. Djuprotade lövträd och buskar som hämtade upp mineralämnen till markskiktet var viktigast. Speciellt löv från ask och hassel var näringsrika och gödde marken. Askelöv gavs också som värdefullt foder till korna under vintern. Eken fick växa till full storlek. Ollonen var ett mycket värdefullt foder till svinen. Kvistar av benved användes för att slöjda pinnar till höräfsan, ersättning för spik formades av hagtorn, lindbark blev till bast, getapeln brukades som färgämne. Vildapelns äpplen åts av både människor och svin, de vilda fågelbären och rönnbären plockades och almens tunnaste kvistar kunde ge ett fint barkbröd. Asken gynnades för sitt värde som foder och som markförbättrare. Idag växer fortfarande ek, ask, benved, hagtorn, lind, getapel, fågelbär, rönnbär och alm i landskapet.
Solsidan 1917. Akvarell av Anna Gardell-Ericsson.
0 kommentarer